Deze pagina is een onderdeel van de homepage van de Nationale Vlaamse Reuzen Club
©Copyright Nationale Vlaamse Reuzen Club
Niets van deze pagina's mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de webmaster of het bestuur van de N.V.R.C.
Vachtverzorging van de Vlaamse Reus:

De vachtverzorging is ook bij een vlaamse reus erg belangrijk en wordt nog wel eens onderschat. Het is belangrijk om een konijn, welk ras dan ook,  als het mogelijk is van jongs af aan te laten wennen aan “uiterlijke” verzorging. Je kunt het dier om te laten wennen aan de verzorging beter iedere dag 2 minuutjes aandacht aan het dier besteden doormiddel van kammen of borstelen dan 1x in de week 10 minuten.

Verharen:
Een jong vlaamse reus heeft eerst een "babyvacht. Op 6 a 7 weken gaat hij voor het eerst verharen. Op de leeftijd van 3 a 4 maanden verhaart hij voor de 2e keer. De 3e verharing zal meestal op de leeftijd van 7 a 8 maanden beginnen. De verharingsperioden zijn echter variabel. Dit wil zeggen dat ze afhankelijk zijn van een paar dingen zoals het jaargetijde waarin het dier geboren is, maar ook de weersomstandigheden. Voor Vlaamse Reuzen die binnen gehouden worden geldt dat ze eigenlijk het hele jaar door verharen. Dit wordt ook wel doorharen genoemd. Deze dieren hebben vaak geen extreme ruiperiode. Bij volwassen "buitenkonijnen" vindt in de herfst een grote verharing plaats. Het haar wordt dan dor en dood en verliest haar glans. In deze periode is het erg belangrijk om het dier vaker te borstelen om de kand op eventuele haarballen te verminderen. In de lente vindt meestal in verhouding een lichtere verharing plaats. Hierdoor komt de minder dikke/ dichte zomer vacht te voorschijn.


Er komt vaak klitvorming voor rond;
- de voetzolen,
- staart en rondom de staartwortel,
- het onderste gedeelte van de achterhand
- overgang achterhand naar de staart,
- bij de liezen,
- de oksels
- onder bij de borst (in de rimpel van overgang kop naar borst) en
- (soms ook) de buik

Dit zijn de niet allerdaagse plekken waar de verzorger van het dier kamt of borstelt. Dit gebeurt vaak alleen over de rug en de plekken waar men gemakkelijk bij kan.

Waarom is dit toch zo belangrijk?
Als men deze plekken bijhoudt met kam of borstel dan voorkom je teleurstellingen en heel wat stress en ergernis. Bij het niet verzorgen van deze “probleemzones” ontstaat klitvorming. Houdt men dit niet bij dan gaan ze vastzitten (vervilting) en als men ze dan wil verwijderen dan beschadigd men vaak de pels. Deze klitten gaan vastzitten en gaan langzaam vervilten. Vervilt haar is wel is waar dood haar, maar dit kan voor een heleboel ellende zorgen. Als men vervilting bij het onderste gedeelte van de achterhand krijgt, dan kan ontlasting hier tussen gaan zitten en krijg je vieze plakkaten. Dit is voor het dier zelf ook erg onprettig omdat het op deze manier erg moeilijk is om zichzelf schoon te houden. Dit kan 's zomers voor aangename verrassingen zorgen; zoals vliegen en in het ergste geval maden. Dit klinkt schrikbarend maar toch zien we dit nog regelmatig en is het echt geen uitzondering. Ook zijn het perfectie broeiplaatsen voor o.a. mijten en luizen. Bovendien is het voor ons ook niet prettig. Urine- en ontlastingsgeuren zijn immers niet echt prettig om te ruiken, niet binnens maar ook niet buitens huis.

Hoe kan ik klitvorming en vervilting voorkomen?
Ook al vindt het konijn het niet altijd even prettig als je zo met hem bezig bent, toch is het eigenlijk noodzaak. Afgezien van de dagelijkse borstelbeurt is in principe 1x in de week alle “probleemzones” nalopen voldoende. Klitvorming valt niet altijd met het blote oog op. Voelen is daarom erg belangrijk!
Kortom; kijk iedere week je konijn goed na. Til het dier ook eens op en kam dan ook een de liezen en de oksels. Vergeet daarbij ook niet de buik mee te nemen. Mocht het konijn het niet toelaten, doe het dan met z'n tweeën. De één stelt het dier gerust en de ander verzorgt het konijn. Vergeet ook niet de staart. Trek de staart iets uit zodat je de overgangsplooi van de achterhand naar de staart klitvrij houdt.
Houdt ook de borst en kin van het konijn in de gaten. Dit vooral bij rammen. Zij willen nog wel eens vervilting krijgen om de plek waarmee ze (als territoriumafbakening) overal overheen scheuren.
Dit komt zowel voor bij mensen die een drinkbak hebben als een drinkfles. Vaak gaan ze dan namelijk over de nippel scheuren en worden de haren onder de kin ook nat. Dus houdt ook deze plek in de gaten. Kortom; als je bovenstaande goed in acht neemt, kan het bijna niet meer fout gaan en wordt een heleboel ellende voorkomen!

(tekst: A. Schothorst www.vlaamsereuzen.tk)Aanschaf       Voeding        Huisvesting       Vachtverzorging