Ook onze Vlaamse reus stelt, wil men met de fokkerij succes hebben zijn minimum eisen en heeft recht op ruimte, licht en verse lucht. Het konijn is van nature een zeer beweeglijk dier, het moet ter bevordering van een goede bloedsomloop, spier- en beenvorming (allemaal voorwaarden voor een goede ontwikkeling) over voldoende ruimte beschikken. Als materiaal voor de hokkenbouw is hout het meest geschikt. Bouwt U een buitenstal dan altijd het front naar het zuid oosten richten zodat wind en regen niet in de hokken slaan. Zorg eventueel voor een kleine overkapping, zodat niet alleen de hokken droog blijven maar dat u zelf bij regenachtig weer ook droog kunt staan bij het verzorgen van uw dieren. De plaats van de hokken moeten voldoende schaduw bieden op zonnige dagen. Het bouwmateriaal/de buitenkant van de hokken moeten wind en waterdicht zijn. Het is ook van belang om de hokken niet op de tocht te plaatsen.
Erg belangrijk is het dat de hokken iets van de grond afstaan zodat de kou niet omhoog kan trekken. Dit is een MUST!
Als minimale afmetingen voor een hok voor een vlaam kun je een maat van 120x80x60 cm (BxDxH) aanhouden. Algemeen gezegd een vlaam moet naar alle kanten languit kunnen liggen en dan liefst ook nog ruimte overhouden. Kan hij zich niet languit strekken dan is het hok simpelweg te klein.
Bouwt U de hokken in een schuur zorg dan voor voldoende ventilatie (verse lucht) en dat er voldoende daglicht in de schuur komt. Plaats niet te veel dieren op de vierkante meter. Waak ervoor dat het zowel bij binnen- als buitenhokken niet tocht en dat het felle zonlicht niet in de hokken kan binnen dringen. Zorg er ook voor dat wanneer U etagebouw toepast dat de bovenste hokken aan de bovenkant goed geïsoleerd zijn, dit geldt ook voor het dak van een schuur wanneer de hokken dus inpandig geplaatst zijn (dit om in de zomer de hitte zoveel mogelijk te weren), onze vlaam kan nu eenmaal slecht tegen de hitte.
Let hier vooral de zomerdag op want anders kan het zijn dat hij binnen een uur het “loodje” legt omdat hij oververhit raakt omdat hij zijn warmte niet kwijt kan.Let hier vooral de zomerdag op want anders kan het zijn dat hij binnen een uur het “loodje” legt omdat hij oververhit raakt omdat hij zijn warmte niet kwijt kan.